Květiny v bytě

Do každého bytu či domu patří i květiny. Byt bez květin působí studeně, neživé. Člověk a květiny patří od nepaměti k sobě. Přinášejí člověku potřebnou energii, ovlivní naše pocity, zlepší náladu. Kromě toho jsou i estetickým doplňkem, vytvářejí jakési teplo v domě.

Pokojové rostliny jsou součástí lidských obydlí již po staletí. Ve větších obytných prostorách je pěstovali nejdříve v severských zemích, kde byl velký nedostatek slunce. Pomáhali tak překonat lidem dlouhé zimní období, připomínali jim rozkvetlou přírodu a tuto funkci plní dodnes.

Květiny v interiéru

V současnosti je pěstování bytových rostlin zcela běžné a má své pevné místo v moderním životě. Jen velmi málo lidí květiny nepěstujem – buď ze zdravotních důvodů nebo nedostatkem času, který v bytě tráví. Většina lidí však alespoň nějakou nenáročnou rostlinu v bytě má.

Za péči se odvděčí

Pokud se o květiny správně staráte, určitě se vám odmění. Jsou estetickým doplňkem, pohlazením pro oko i duši. Dopřejte jim proto dostatek vláhy, teplé a slunečné prostředí, takové jaké potrebují. Pokud je místnost málo prosvětlená či příliš studená, můžete jako dekoraci použít i suché květiny v podobě girland či řetězů.

Podle čeho vybírat květiny?

Záleží na vašem vkusu a fantazii. Trendy v pěstování rostlin se každoročně mění, je to něco jako móda v oblékání. Barvu květiny můžete vybrat tak, aby ladila se zařízením interiéru, popřípadě aby rozkvetlý květ prostor oživila nepůsobil příliš rušivě. Do tmavších místností proto můžeme umístit květy pastelových barev, do místností jasnějších a světlejších květy zbarvené méně nápadně. Nedoporučuje se kombinovat mnoho vůní, mohou působit odpudivě. Velikost květiny vyberete podle toho, kam ji chcete umístit. Vhodným dekoračním doplňkem je i nádoba, do níž se rozhodnete květ zasadit. Květináč by měl mít stejnou barvu jako květina. Pokud však nemáte jistotu nebo se neumíte rozhodnout, určitě nic nezkazíte čistě bílým hlazení keramickým květináčem.

Co se hodí do vstupních prostor?

Hala nebo vstupní prostor do bytu či domu vytvářejí jeho první dojem. Při rozhodování se, jaké aranžmá použít, je třeba vědět, kam ho chceme umístit. V těchto prostorách to bývá většinou přímo na podlaze, proto by měla být zvolena květina dostatečně vysoká a umístěna na viditelném místě, aby nepřekážela. Pokud je hala příliš tmavá, pomůžeme si sušenými květinami ve vyšší váze, případně girlandami na stěnách, působí velmi slavnostně a teple.

Obývací pokoj

Do obývacího pokoje můžete umístit i květiny se silnější vůní, kterým se musíte vyhýbat například v ložnici nebo v dětském pokoji. Většinou je tento pokoj největším prostorem v domě či v bytě a květiny jsou tak vhodným doplňkem. Vyzdobit ji můžete i květinami výraznějších barev a rozmanitých tvarů, které budou přitahovat pozornost, ale zároveň nebudou působit příliš rušivě.

Výzdoba kuchyně a jídelny

Zde velmi záleží na rozměrech obou místností, které jsou v bytech většinou pospolu.
Kuchyně je často předmětem experimentů, vyzkoušet můžete naaranžovat čerstvou zeleninu či ovoce, pověsit na zeď naaranžovaný česnek či spojenou cibuli, které vytvářejí příjemné dekorum.

Na stůl nemůžete umístit příliš velké aranžmá, protože by nám překáželo při stolování. Využít můžete například řezané květiny, z nichž příjemně působí antúrie nebo gerbery, přirozeně krásná je i kytička chryzantém. Na jaře jsou nejkrásnější výzdobou rozkvetlé třešňové či jabloňové klacíky.

Ložnice – místo klidu

Do prostor, kde hlavně spíte, využijte odstíny pastelových barev, které spolu ladí. Modrá barva působí uklidňujícím dojmem, zpomaluje metabolismus. Vyhýbejte se křiklavým barvám a rozhodně byste neměli umisťovat květiny se silnou vůní do místnosti určené pro odpočinek a spánek.

Dětský pokoj – hra barev

Pro aranžmá dětského pokoje jsou klíčové výrazné barvy i tvary, které dokáží děti zaujmout na první pohled. Dětem jsou blízké květiny, které připomínají dětské kresby, tedy gerbery nebo chryzantémy. Můžete využít i květiny netradičních tvarů, které poutají a přímo volají po doteku. Nezapomínejte však na to, že v dětském pokoji by neměly být žádné jedovaté rostliny.

Máte balkon nebo terasu?

Pokud máte takové prostory, kde si rádi vypijete kávičku, či jen tak sednete během dne načerpat trošku energie, určitě nevynechejte květinovou výzdobu. Měla by být velmi přirozená a jednoduchá, aby vás při odpočinku nerušila. Můžete použít vysoké květiny na zem nebo nižší na stůl.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.